Massaal digitaal

 

De digitale revolutie in onze maatschappij is volop aan de gang. Geen enkel onderdeel in ons dagelijks leven staat nog los van Information Communication Technology (ICT). Ook de nieuwe eindtermen geven aan ICT een centrale plaats in ons onderwijs.

 

2020 en 2021 waren ook leerrijke jaren. Door de coronapandemie werd snel duidelijk dat digitaal leren en vaardig computergebruik heel handig was. Allerlei programma's, apps en toepassing bleken een meerwaarde om de leerstof zo correct mogelijk over te brengen. Er zijn in die periode grote stappen voorwaarts gezet door leerlingen en leerkrachten. Deze beweging zal niet stoppen. We geloofden bij de start dat we het digitaal leren in de klas moesten binnenhalen en zijn na dat vreemde jaar daar alleen meer van overtuigd.

 

Daarom hebben we een leerlaptopproject uitgewerkt met een persoonlijk leertoestel op maat van onze leerlingen en onze school.

 

Emmaüs wil kwaliteitsvol en eigentijds onderwijs aanbieden. Met het laptopproject kiezen we voor een interactieve didactiek met veel kansen voor actuele leerinhouden. ICT beschouwen wij niet als doel op zich, maar als een hulpmiddel om kwaliteitsvol onderwijs te geven en de andere werkvormen en manieren van lesgeven te verrijken. De leerlingen zullen nog steeds over handboeken beschikken maar dit wordt aangevuld met een laptop.

 

Op 1 september 2020 zijn we met het leerlaptopproject in het 3de en het 5de jaar voor alle richtingen gestart. Het project slaat echter goed aan en daarom breiden we uit! Vanaf 1 september 2021 zullen al onze leerlingen van het eerste tot het laatste jaar over een laptop beschikken in de klas.

 

We hebben bewust gekozen voor een laptop in handig formaat met een digitale pen. De leerlingen kunnen hun laptop helemaal omplooien tot een tablet om op die manier met hun pen rechtstreeks digitaal te schrijven op de document te schrijven waar ze in de les mee bezig zijn. Zo hebben ze het gevoel en de handeling van het werken met papier, gecombineerd met alle digitale mogelijkheden.

 

Alle leerlingen die een toestel via de school nemen, werken met hetzelfde toestel: de HP Probook 435. De prijs van het toestel is ook afhankelijk van de opties die je kan kiezen: het aantal gigabyte werkgeheugen, de gekozen supportoptie en als je het toestel koopt of least. Meer info vind je in de webshop.

 

 

Hoe een toestel verkrijgen?

 

Volgend schooljaar gebruikt elke leerling in de les een laptop. Dankzij de steun van de Vlaamse overheid kunnen onze leerlingen een laptop van de school gebruiken. U hoeft dus zelf geen toestel aan te schaffen.

Voor het gebruik van deze laptop vragen we een waarborg. Daarnaast gebruikt de leerling ook een persoonlijke digitale pen en laptophoes waarvoor je als ouder een eenmalige bijdrage betaalt. Voor de verzekering en de service vragen we een jaarlijkse bijdrage.

Meer info en precieze bedragen nodig? Je kan de school contacteren op 09 398 78 00.

Sowieso houden we je op de hoogte voor de afhaling van het toestel, wat eind augustus zal plaatsvinden.

 

Software

 

Nood aan software op je toestel om vlot te kunnen werken? Je kan deze hier terugvinden.

 

Educatieve software

 

Welke accounts heb ik op Emmaüs?

 

Alle leerlingen van Emmaüs krijgen een account voor Microsoft Office365 en Google for Education. We geven je ook een account om in te loggen op het wifi-netwerk van de school.

Microsoft Office365

http://portal.office.com
log in met: voornaam.familienaam@op-weg.net

School-wifi

SSID: Emmaüs Member
log in met: voornaam.familienaam@op-weg.net

 

Je wachtwoord voor deze accounts vergeten of wijzigen?

Je wijzigt je wachtwoord voor alle bovenstaande accounts tegelijk via de Emmaüs synchrotool (onderstaande knop). Let op. Je Smartschoolwachtwoord kan je hiermee niet wijzigen. Deze toepassing zal je resetinstructies sturen naar je privé-mailadres. Een handleiding kan je ook vinden in Intradesk van Smartschool.

Meer uitleg vind je in de video aan de rechterkant van deze pagina. >

 

Wijzig het wachtwoord voor mijn accounts

 

Kan ik een versie van Office installeren op een computer of tablet thuis?

Ja. Je kan via je school-account Office installeren op 5 verschillende toestellen. De handleiding vind je in de Intradesk van Smartschool.

 

 

 

Aanmeldpagina Smartschool

 

Leerling: Nog geen account of wachtwoord vergeten?

 

Je kan het wachtwoord van je leerlingaccount opvragen of wijzigen op het inlogscherm van Smartschool via de optie ‘wachtwoord vergeten’ of via onderstaande knop.

Als gebruikersnaam gebruik je voornaam.familienaam. Bij het mailadres vul je het mailadres in dat bij ons gekend is. Nadien ontvang je op dit adres een mail van Smartschool met instructies om een persoonlijk wachtwoord in te stellen.

Controleer nadien als je de juiste account hebt! Zie je linksboven (pc) of in het menu (app) je eigen naam? Dan zit je goed! Zie je de naam van één van je ouders? Stel dan de juiste account in.

 

Wachtwoord Smartschool instellen

 

Ouder of voogd: Nog geen account of wachtwoord vergeten?

 

! Opgelet! Log niet in met het leerlingaccount van je kind! Hierdoor zal je info mislopen en kan je geen oudercontact aanvragen.

 

Om je ouder-account voor de eerste keer te gebruiken, volg je dezelfde procedure als een 'vergeten wachtwoord'. 

Je kan het wachtwoord van je ouderaccount opvragen of wijzigen op het inlogscherm van Smartschool via de optie ‘wachtwoord vergeten’ of via onderstaande knop. Deze stap doe je het vlotst via de browser op je pc.

Als gebruikersnaam gebruik je voornaam.familienaam van het kind. Bij het mailadres vul je jouw mailadres in dat bij ons gekend is. Elke ouder heeft een apart account, elk met een verschillend wachtwoord. Nadien ontvang je op dit adres een mail van Smartschool met instructies om een persoonlijk wachtwoord in te stellen.

Ontvang je geen mail? Kijk ook eens in de 'ongewenste post'. Heb je na een tijdje geen mail ontvangen, dan is je mailadres misschien niet gekend of bevat het een fout. Neem in dat geval contact met ons op: smartschool@op-weg.be

Heb je meerdere kinderen bij ons op school? Dan heb je ook voor elk kind een apart ouder-account. Je kan deze achteraf aan elkaar koppelen. Meer info in de handleiding van Smartschool.

Controleer nadien als je de juiste account hebt! Zie je linksboven (pc) of in het menu (app) je eigen naam? Dan zit je goed! Zie je enkel de naam van je kind, dan heb je het account van de leerling ingesteld. Deze kan je verwijderen om nadien je ouder-account in te stellen.

 

Wachtwoord Smartschool instellen

 

Smartschool App

Smartschool heeft ook een goede app waarop u alle schoolcommunicatie kan ontvangen. Deze is te downloaden in de App Store of in Google Play. In het veld 'platform' of 'mijn school' vult u emmaus.smartschool.be in

 

Belangrijk: stel je meldingenbeheer in

Smartschool brengt je op verschillende manieren op de hoogte van veranderingen binnen het platform. Standaard staan die allemaal aan. Dit kan als vrij veel worden ervaren. Je kan echter zelf instellen van welk onderdeel je op welke manier wil verwittigd worden. Klik hiervoor na het inloggen op je naam linksboven en kies voor 'instellingen berichtgeving'.

 

Wat als het niet lukt?

We helpen je graag verder. Je kan ons bereiken via smartschool@op-weg.net 

 

 

 

Wegwijs door je accounts